Waarom vrouwen bij ons weggingen

Relatiebemiddelingssites zijn een prachtige spiegel voor contentmarketeers. De overeenkomsten zijn verrassend. Dat bleek toen wij uit pure balorigheid keken naar de online profielen van mannen op datingsites.

De profielen van mannen op digitale vrijersvoeten zijn een tranendal. Misschien heeft u nog nooit zo’n site bezocht. Neem van ons aan dat de meeste mannen van strandwandelen houden. Ook de foto’s zijn vrij eenvormig. Mannen die een grote vis vasthouden kwamen wij veel tegen. De persoonlijke marketingstrategie van deze mannen is ver onder de maat. Ze zijn zo stuck in the middle als ze maar kunnen zijn. De reactie van de vrouwen laat zich raden: ‘net zo’n sukkel als de rest. Next.’

Het kan ook anders. Wij denken veel reacties te krijgen op een dating profiel met kopjes als:

• Mijn 5 slechtste eigenschappen
• Waarom andere vrouwen bij mij weggingen
• Welke vrienden krijg je er gratis bij

Zo’n profiel springt er uit. Natuurlijk moet je de antwoorden dan handig schrijven, zodat – zoals de grootste Amsterdamse filosoof zei – het nadeel een voordeel wordt. Onze vriend Porter zou trots op deze ludieke differentiatiestrategie zijn.

Content strategen

Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe zijn eerste of zijn second love aan de haak wil slaan. Maar onze jolige bui sloeg om toen we ons realiseerden dat deze amoureuze mannen een metafoor zijn voor de enorme brij eenvormige content die de wereld in geslingerd wordt. Het barst van de contentstrategen in ons relatienetwerk. Maar hoeveel kwalitatief goede content is er? In veel sectoren lijkt eenheidsworst het favoriete gerecht.

We slaan vooral aan op het woord strategie. Strategie is iets dat een organisatie langjarig doet; een duurzaam onderscheidend concurrentievoordeel oplevert (denk aan het dating profiel); duidelijk kiest (dus voor content ook graag bepalen wat we NIET zijn); zorgen dat er fit is tussen de contentuitingen, maar vooral een lange adem. Of zoals Coen Huibers het verwoordde in een interview ter gelegenheid van de Grand Prix Content Marketing: ‘Content is in potentie geweldige brandstof, maar het spelletje werkt niet als je een heleboel kleine stukjes irrelevante content produceert. Durf te kiezen. Denk echt aan het merk. En houd het simpel.’ Het is een open deur, maar blijkbaar moest het aan de goegemeente van de Grand Prix voorgehouden worden.

Wij zouden graag een aantal contentmakers in een hok zetten en ze een online datingprofiel laten schrijven voor de organisatie waarvoor ze werken. Een meerjarige strategie. Anders dan die van andere. Een Customer Value Proposition of een positionering gerelateerd aan doelgroepdenken. Kortom: gebaseerd op echte strategische keuzes, die leiden tot een langdurige liefdesrelatie met de klant. Want bij veel van wat wij lezen en zien, zijn wij het spoor volledig bijster. En denk de potentiele klant: ‘next!’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s