Marketing, bah

I Amsterdam. Het mag niet meer. GroenLinks Amsterdam, types met een hamertje in een kamertje, stelde onlangs voor om deze tot de verbeelding sprekende letters weg te halen uit de hoofdstad. De slogan zou het individualisme te veel benadrukken en slechts uitdrukking zijn van ‘een marketingverhaal’. Na een storm van kritiek is besloten dat alleen de letters bij het Rijksmuseum worden weggehaald. Elders mogen de letters blijven staan.

‘Uitdrukking van een marketingverhaal’. Voor de GroenLinksers is het als vloeken in de kerk. ‘Marketing, bah!’ Zouden de jongens en meisjes zich hebben verdiept in dat abjecte marketingverhaal? Zonder al te veel moeite hadden ze het doel van de campagne, ontwikkeld door het reclamebureau Kessels Kramer, kunnen achterhalen.

We Amsterdam

Het verhaal van I Amsterdam is juist allesbehalve individualistisch. De meeste stadscampagnes vestigen de aandacht op gebouwen, geschiedenis of andere culturele hoogtepunten. De gemeente Amsterdam wilde een andere aanpak. I Amsterdam was het resultaat: een campagne die de burgers van Amsterdam in al hun diversiteit viert. Het is de diversiteit van de mensen, de Amsterdammers, die de stad uniek maakt. En wie is dan Amsterdammer? Iedereen. Iedereen die zijn hoofd op de schouders van mama Mokum wil leggen. Wie er woont, vakantie viert, studeert, leeft, wandelt, voetbalt, de marathon loopt, het Rijksmuseum of een coffeeshop bezoekt. Wie in de stad is, voelt zich als bij toverslag Amsterdammer. Onderdeel van het geheel. Het I Amsterdam-gevoel leeft overigens al eeuwen. De dichter/toneelschrijver Brederode gebruikte ‘Amsterdammer’ al als eretitel aan het begin van de 17e eeuw.

Lactovegetariër

I Amsterdam staat daarmee voor ons voor de best gelukte multiculturele diversiteitscampagne ter wereld. Want wie of wat je ook bent, wat je ook doet: in Mokum ben je Amsterdammer. Of je dan jood, moslim, christen, of een lactovegetariër bent die GroenLinks stemt, maakt niet uit. Je kunt volmondig verklaren: I Amsterdam.
Kortom: de Amsterdammer, in al zijn kleuren, gedaantes, opvattingen en tegenstellingen, is al eeuwen het symbool van onze tolerante, multiculturele hoofdstad. Dat gevoel vond vorm in de campagne I Amsterdam. En dat, dat mag dus niet meer. Uitgerekend niet van GroenLinks.

Wij zijn het spoor bijster.

Advertentie

2 gedachten over “Marketing, bah

  1. Heren, ik deel jullie bewondering voor deze slogan. Een reclame klassieker uit de eredivisie. Gelijk aan Heerlijk Helder. Echter in Amsterdam woedt een bredere discussie over uit de hand gelopen toerisme en leefbaarheid. De tegenstanders van I Amsterdam kiezen deze letters als symbool voor alles wat er in hun beleving misgaat met de stad. En met name daar gaan de partijen achter de slogan de mist in. In de keuze voor hun doelgroep hebben zij te weinig inzet gepleegd op de”gewone” Amsterdammer. Deze gewone inwoner van de stad ervaart de overlast van het toerisme en de uitwassen daarvan en ziet geen verandering in beleid. Het I Amsterdam merk is zo sterk dat dit is gekozen als speerpunt van het verzet hiertegen.

    Like

  2. Dank voor je reactie. Sorry dat het lang duurde voor die op de site stond. Daar moesten we blijkbaar iets voor aanklikken! Tja, dat toerisme maken we dagelijks mee. We kunnen ons overigens iets anders voorstellen om dat toerisme tegen te gaan dan het weghalen van een paar letters; voor ons is I Amsterdam meer dan citymarketing; maar ik begrijp je punt volkomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s